KAUM MURUT PDF

Kaum Murut slideshare. 1. PENGENALAN; 2. KEPERCAYAAN, KEBUDAYAAN DAN PERAYAAN KEPERCAYAAN DAN KETUHANAN; 3. Meaning of Murut in the Malay dictionary with examples of use. Synonyms for Murut and translation of Murut to 25 languages. Explee allows you to make eyecatching and interactive animated video. Go for video scribing and whiteboard animation to blow your audience away.

Author: Vunris Keshura
Country: El Salvador
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 1 January 2009
Pages: 497
PDF File Size: 19.3 Mb
ePub File Size: 17.6 Mb
ISBN: 349-4-77372-414-3
Downloads: 48723
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Juran

Wednesday, 31 January Perang Rundum Di awal abad ke 20 sekitar tahun sehingga pihak SBBUB memperluaskan sistem pentadbiran kompeni sehingga ke kawasan perdalaman termasuk sempadan Kalimantan dan Sarawak.

Pada tahun Suku Dayak dari Sarawak menyerang perkampungan Murut dan suku Murut cuba mempertahankan kawasan mereka dan menyerang balas serangan Suku Dayak.

Pahlawan pahlawan Murut menjadikan Rundum sebagai kubu kuat mereka. Kawasan Rundum tidak pernah diketahui orang ramai sebelum tahunsehingga Fraser menghantar Anggota Polis ke sana pada tahun Pada tahun kompeni membuka pusat pentadbiran kompeni Di Tomani.

Pusat Pentadbiran kompeni Di Rundum Di buka pada tahun Dari Rundum ke Nurut mengambil masa 3 hari jalan kaki yg dikelilingi hutan tropika yg tebal. Suku kaum murut tinggal di rumah panjang dan pihak kompeni cuba menghentikan budaya memotong kepala musuh dan juga memperkenalkan undang undang tanah serta sistem cukai yg tidak difahami oleh masyarakat peribumi. Pemberontakan Murut yg pertama sebenarnya bermula pada tahun yg diketuai oleh seorang pahlawan Murut bernama Linggam dan kekuatan perang kaum Murut akan bertambah kuat jika bergabung dengan satu kumpulan perang Murut lagi yg diketuai oleh seorang pahlawan bernama Melayak.

Dua Pasukan tentera Murut ini gagal bergabung apabila Si Linggam di tangkap dan Si Melayak terkorban di dalam satu operasi pantas pasukan polis kompeni yg ketuai oleh George Whoolley. George Woolley cuba memahami adat dan budaya suku Murut dan tidak ada kekacauan berlaku sehingga beliau berpindah ke kawasan lain.

Pada bulan Jun seorang lagi Pahlawan Murut bernama Mmurut memberontak apabila kompeni mengarahkan suku Murut membuat jalan rentas menyambungkan Rundum dengan Pensiangan. Pahlawan Belayong membuat Kubu Di Sungai Tagul dimana pihak polis kompeni dengan mudah dapat memusnahkan kubu tersebut tetapi mereka gagal menangkap si Belayong. Pada bulan February semua pekerja suku Murut yg ditugaskan membuat jalan rentas didapati tiba tiba menghilangkan diri.

Apabila mengetahui yg hampir semua suku kaum Murut memberontak di bawah seorang pemimpin yg luar biasa dan berwibawa bernama Antanum, Babonneau terpaksa berundur ke Rundum setelah pusat pentadbiran Pensiangan musnah diserang.

Pihak pemberontak memotong talian telegraph tetapi Babonneau sempat meminta bantuan dari pentadbiran kompeni Di Tenom. Pasukan polis Di Rundum ada yg terkorban dan Pusat Pentadbiran Rundum sendiri hampir musnah dan mmurut Pasukan polis bantuan sempat menyelamatkan nyawa Baboneau dan menyerang balas serangan kaum murut sehingga mereka terpaksa berundur ke kubu mereka di selangit kawasan tagol.

Antanom Di sokong oleh kakm semua ketua murutt puak Murut dari kawasan Keningau Tenom Pensiangan dan Rundum sehingga mencapai jumlah orang pahlawan. Pihak kompeni pada Kesudahan perang tersebut pahlawan Murut gugur termasuk pahlawan Murut yg terbilang seperti Antanom, Kalur dan Ansokul.

Perang Rundum sebenarnya menampakkan kepada pihak kompeni bahawa sesuatu kaum itu jika terlalu ditindas maka satu hari nanti mereka akan bangun memberontak melawan Kerajaan atau pemerintah. Murut dengan pakaian tradisi mereka.

Senjata kebanggaan kaum Murut

Posted by Borneo History at Tuesday, 9 January Perang Padas Damit Perang Padas Damit Apabila pegawai kompeni cuba mengambil alih kawasan yg baru mereka dapat ini, tiba tiba di bantah oleh Pengiran Kaim bahawa tebing Sungai sebelah kanan Sungai Padas adalah sempadan Sungai Tulin Padas Damit. Berlaku juga salah faham antara Ketua ketua Masyarakat Padas Klias apabila Pengiran Shahbandar turun ikut campur segala urusan yg melibatkan kawasan Padas Klias.

Pihak kompeni pula enggan berunding dgn Pengiran Shahbandar dan dengan Segera memohon campur tangan Sultan untuk menyelesaikan masalah ini atas dasar syarat syarat perjanjian 5. Oaum faham ini berlanjutan selama 2 tahun sehingga satu dokumen bertarikh 1.

Dalam satu kejadian dimana sebanyak tiga kali ketua ketua masyarakat Padas Klias menanam tanda sempadan kawasan dan tiga kali juga Pengiran Shahbandar dan orang orangnya memusnahkan tanda sempadan tersebut.

Ketua ketua masyarakat dan rakyat tulin yg memindahkan kesetiaan mereka kepada pihak kompeni dan berpindah masuk kedalam sempadan kompeni sentiasa diserang dan dibunuh oleh orang orang bersenjata Pengiran Shahbandar termasuk Pasukan polis peribadi dan para pengikutnya. Serangan terhadap ketua ketua masyarakat Padas Klias yg tidak setia akan di buat secara terang terangan Di waktu siang hari sehingga banyak rumah dan Harta benda musnah. Beberapa percubaan untuk mencari perdamaian antara ketua masyarakat dgn Pengiran Shahbandar tidak berjaya.

Peperangan sempadan berlaku dan berlarutan dengan pelbagai aduan Di buat kepada pihak kompeni. Perang sempadan ini membuka ruang kepada penjenayah untuk mengambil peluang sehinggalah ada satu kejadian kes bunuh abang sendiri oleh pekerja kompeni yg bernama Patek lari dari kawasan kompeni dan meminta perlindungan kepada Pengiran Shahbandar.

  BDX54B DATASHEET PDF

Pihak kompeni memohon beberapa kali untuk menyerahkan Patek kepada pihak kompeni tetapi Pengiran Shahbandar menolak permintaan kompeni. Masalah Padas Damit ini berlarutan sehingga ke Pejabat Luar Kerajaan British atas sebab kes ini melibatkan kuasa kuasa yg Di luar bidang kuasa Kompeni. Pejabat Luar British enggan ikut campur dalam masalah perang sempadan ini. Apabila semua cara cara melalui proses yg sewajarnya antara pejabat luar dan Sultan gagal maka pihak kompeni mengambil keputusan untuk menghantar orang yg bertanggung jawab terhadap kawasan Padas Klias untuk menuntut agar Patek menyerahkan diri dan jika gagal maka kompeni telah membuat keputusan akan menangkap Patek dengan bantuan Polis.

Sebenarnya apabila pihak kompeni cuba mencari jalan untuk menyelesaikan masalah perang sempadan dan isu perlindungan seorang penjenayah, Pengiran Shahbandar pula secara diam selama beberapa bulan itu sibuk mengumpul senjata dan membuat kubu.

Di dalam perjalanan menuju Padas Damit Pasukan polis kompeni di serang hendap oleh orang orang Pengiran Shahbandar dengan keadaan yg agak sukar pihak polis kompeni terpaksa mengundurkan diri. Serangan Pengiran Shahbandar itu adalah tanda Bermulanya perang Padas Damit yg rumit selama 4 bulan sehingga berakhir dengan kubu galela milik pengiran Shahbandar berjaya ditawan pada Selepas kubu tersebut ditawan keesokan harinya pihak kompeni membawa pengiran Shahbandar berunding mencari perdamaian dengan meletakan beberapa syarat antaranya seorang penjenayah bernama Patek diserahkan kembali kepada pihak polis dan Sungai tulin Padas Damit diserahkan kepada pihak kompeni dengan bayaran tahunan.

Perang Padas Damit merupakan perang kompeni yg Pertama kali dan berhadapan dengan pemimpin tempatan borneo Utara yg sebenarnya boleh dielak jika pihak kompeni dari awal lagi mengambil kira permintaan Pengiran Shahbandar. Buat Pertama kali nya pihak kompeni menambah Anggota Polis sebanyak orang lengkap dengan senjata mendarat Di Labuan. Perang Padas Damit adalah cara kompeni menunjukkan kepada masyarakat pribumi kesungguhan pihak kompeni untuk melindungi Anggota Polisnya serta menuntut hak mereka seperti yg termaktub dalam perjanjian Perjanjian ini juga ditandatangani oleh Sultan dan Babu Fatimah.

Kaum Murut by Boey KB on Prezi

Persoalannya disini memandangkan Pengiran Shahbandar Bahar ibni Pengiran Anak Damit Pengiran Anak Ismael yg menandatangani perjanjian dengan pihak kompeni maka mudut ingin bertanya kepada semua pembaca yg budiman siapakah Pengiran Shahbandar Hassan?? Adakah pihak kompeni tersilap bahawa pengiran Hassan sebenarnya Pengiran Bahar??.

Mari kita bincang bincang sejarah Daerah Penampang dikatakan tidak berpenghuni kxum abad yg ke Cuma ada sebuah perkampungan Brunei di Kinarut di mana Sultan Hakkul Mubin, yg memerintah Brunei dari tahunpernah menjadikan Kampung tersebut sebagai tempat tinggal dan kubu pertahanannya Maxwell, Murkt tindakan yg dikatakan di rancang oleh Sultan Muhyiddin yg memerintah Brunei dari tahun selepas Peperangan Kinarutmenyebabkan ramai suku kaum Orang Laut Bajau Kinarut berpindah ke Putatan dan Kawang. Dalrymple, yg melawat Sabah pada tahun mendapati suku kaum Kadazan dusun idaan wujud hanya di Tuaran dan di Papar tetapi tidak menyebutkan suku kaum kadazandusun Putatan.

Forrest, yg melawat Sabah pada tahun mengatakan belum ada kewujudan suku kaum kadazandusun tetapi kaum China sudah mula tinggal dan menetap di Putatan menanam tanaman lada putih.

Murut people

Seratus tahun kemudian Von Donop, mencatatkan ada tinggalan kesan tanaman lada putih oleh penduduk suku kaum China tetapi atas sebab dikenakan bayaran cukai yg agak tinggi oleh Rajah kawasan ini dan dibenarkan oleh Sultan Brunei maka ramai suku kaum China berpindah keluar dari Putatan.

Pada masa inilah kemunculan suku kaum kadazandusun ke Daerah Penampang. Menteri Babu dikatakan berasal dari suku kaum Bangkaakon. Suku kaum Bangkaakon menetap di kawasan dataran dari Moyog Babagon sehinggalah di kawasan Utara Bantayan. Inanam dan Kionsom pada masa itu didiami oleh suku kaum Tobilung dan suku kaum Tanggara berhijrah ke selatan Moyog hampir dengan Putatan Shim, Menteri Babu merupakan seorang tokoh yg terkenal dan berpengaruh di Penampang di abad yg ke Apa yg menarik adalah Menteri Babu merupakan seorang wanita yg memimpin kaumnya Di zaman pergolakan, zaman Perubahan pemerintahan iaitu zaman pemerintahan Brunei dan zaman pemerintahan British.

Menteri Babu dikatakan sudah lahir pada tahun sama dengan pahlawan Tanggara yg hebat bernama Monsopiad. Menteri Babu tinggal Di beberapa buah Kampung yg utama adalah Kampung Guunsing tapi rekod British mengatakan beliau tinggal di Kampung terawi.

Suami beliau sudah meninggal dunia dan Menteri Babu adalah seorang yg kaya sambil mempunyai tanah sawah padi yg luas serta rumah yg tercantik. Beliau dikatakan menetap di Terawi. Pada tahun menteri babu memperbaiki rumahnya dan pada bulan March beliau jatuh sakit dan akhirnya meninggal dunia pada 1. Suami Menteri Babu pula ada Legendanya sendiri dimana beliau dikatakan orang yg berjaya mendapat Mutiara dari seekor Naga yg waktu itu hidup Di kawasan Laut antara Pulau Gaya dan Putatan.

Legenda ini cuma segelintir orang Penampang saja yg tahu. Mutiara tersebut sebesar telur angsa. Selepas berjaya melarikan Mutiara Naga dan mendayung ke pantai, Suami menteri babu mendapati bahawa Mutiara Naga itu mempunyai kuasa untuk melembutkan tanah yg dipijak seolah olah orang itu boleh tenggelam atau ditelan ke dalam Bumi. Satu cara saja agar seseorang yg membawa Mutiara Naga itu agar tidak di telan Bumi adalah berganti ganti memindahkan Mutiara Naga itu kepada seorang demi seorang sehingga mereka sampai di rumah.

  INTRODUCTION TO RISC ASSEMBLY LANGUAGE PROGRAMMING BY JOHN WALDRON PDF

Menteri Babu ksum beberapa orang bobohizon dari kawasan sekitar untuk mengadakan upacara sembahyang untuk menghilangkan kuasa Mutiara Naga yg mampu menelan seseorang yg memegangnya ke dalam Bumi. Upacara itu mengambil satu jangka masa yg agak lama dan akhirnya mereka berjaya menghilangkan kuasa Mutiara Naga yg boleh menelan orang ke Bumi.

Pada suatu ketika apabila Suami menteri babu meninggal dunia, ada cadangan untuk menghidupkan beliau kembali dengan menggunakan Mutiara Naga tadi. Apabila Mutiara Naga Diletakkan Di tangan beliau dalam upacara itu ternyata beliau tidak dapat dihidupkan malah cahaya Mutiara Naga hilang buat selama lamanya.

Mutiara tersebut disimpan dalam sebuah tempayan dan diserahkan mufut anak lelaki Menteri Babu yg tertua mohon Izin bernama Bohuntung yg bererti Pelangi. Mutiara Naga tersebut setiasa diturunkan kepada susurgalur anak lelaki yg tertua. Menteri Babu juga terkenal sebagai Ketua Bobohizon dengan ramai murid muridnya.

Pernah timbul salah faham antara Father Prenger dengan Menteri babu sehingga Father Prenger terpaksa pindah ke Inobong. Apabila suku Tanggara mula mula tinggal Di kawasan Sugud dan Putatan mereka jurut hubungan yg amat baik dengan suku Bangkaakon. Suku Tagahas marah kepada suku Tanggara kerana sewaktu migrasi besar suku kaum dusun mereka merasa tertipu dengan memilih kawasan bukit ulu Tuaran sebagai tempat tinggal mereka dan sebaliknya suku Tanggara murug suku bangkaakon memilih kawasan dataran landai yg subur.

Perang Memburu kepala ini berlaku Di zaman menteri babu Di mana pahlawan bernama monsopiad dari suku Tanggara dan si gantang dari suku bangkaakon bergabung tenaga Saling bantu membantu mempertahankan Penampang dari serangan Suku Tagahas dan memastikan Penampang selamat.

Salah faham antara suku Tanggara dan suku Bangkaakon bermula apabila mansopiad berjaya membunuh si gantang pahlawan hebat dari suku bangkaakon Phelan Ada pelbagai versi murht pembunuhan dan pergaduan antara pahlawan monsopiad dan pahlawan si gantang oleh kedua dua suku kaum.

Pembunuhan sigantang tidak menyebabkan perang kesukuan antara suku Tanggara kzum suku bangkaakon atas sebab mereka dari awal lagi sudah ada perjanjian persahabatan dan memandang kepada ksum Menteri Babu. Setelah suku Bangkaakon dan suku Tanggara menetap lama di Penampang maka pembesar Kesultanan Brunei mula menuntut bayaran poll tax berupa bayaran beberapa gantang beras dan ayam atas dasar kawasan tersebut merupakan tanah jajahannya serta mereka mempunyai kekuatan tentera perang termasuk meriam.

Semakin lama jumlah cukai dan kekerapan membayar cukai bertambah menyebabkan suku Bangkaakon Bangun memberontak terhadap pemungut cukai atau pemungut Buis yg dikenali sebagai pemberontakan kulintangan Buis yg diketuai sendiri oleh Huguan Siou Guunsing dan beliau berjaya membunuh semua pemungut cukai Buis serta memotong kepala mereka, pemungut cukai Buis ini sebenarnya di hantar oleh golongan pembesar Brunei. Sultan Brunei yg bijak dan memerintah dari jauh tidak mahu menghantar tentera untuk memerangi pemberontak Penampang dan tidak setuju pahlawan pahlawan Guunsing Di ambil sebarang hukuman.

Sultan yg bijak menghantar wakilnya ke Penampang dan mengumpul semua orang Tua dan Di bawa berbincang apabila mendapat keputusan sepakat maka beberapa orang tua diberikan pangkat dan gelaran Datu. Datu Datu yg baru dilantik ini di minta memungut cukai Buis bagi pihak pembesar Brunei yg memiliki Sungai moyog, seorang datu dari Tua ui terawiseorang datu dari Penampang proper, seorang datu dari tuavon dan seterusnya.

Mirut cuma menghukum Huguan Siou Guunsing dan orang Tua hungab dengan tidak memberi muruy datu kepada beliau iaum alasan membunuh rakyat baginda yg memungut Buis.

Ketua pemberontak yg diketuai oleh seorang Huguan Siou Mkrut bernama Sagir sebenarnya kahm salah seorang dari Lima orang anak Menteri Babu. Sagir ada membuat kubu di bukit Sinongkulan dan sekitar tahun beliau merupakan ketua kepada pangazou pahlawan.

Ahli keluarga Datu Menteri Babu sebenarnya terdiri daripada beberapa orang anak lelaki yg gagah perkasa dan keluarga Datu Menteri Babu sungguh berpengaruh. Galap Tambuakar Pada tahun suku kaum Dusun dari Mumus yang tinggal di kawasan bukit Kota Marudu diketuai oleh seorang Pahlawan bernama Si Gunting mula memberontak terhadap pihak SBBUB untuk memperjuangkan dan mengekalkan adat budaya suku kaum Dusun yg diamalkan turun temurun.

Little nyaris sempat menyelamatkan nyawanya dalam serangan pusat pentadbiran kompeni di Serinsim. Dalam laporan Datoh Undok kepada tuan Residen pula mengatakan orang yg sebenarnya bersalah adalah Si Gunting yg sepatutnya tahu menyelesaikan masalah yg timbul dikawasannya.