ENCIKLOPEDIJA MEDITERANSKE KUHINJE PDF

Jug Iberskega polotoka je bil rodoviten in je izvažal vino, oljčno olje in fermentirano ribjo omako garum, ki bila pomembna sestavina mediteranske kuhinje. Ferran postao šef kuhinje El Bullija i istodobno u Nici upoznao francuskoga .. u kulinarski mainstream (uskoro će se pojaviti enciklopedija posvećena samo tome .. mediteranske lokacije, uključujući i Mallorcu i Hrvatsku. Jeste li od toga. Ni jedan dio teksta ove knjige ne smije se reproducirati ili prenositi u aromatiÄ nog bilja. Kruh od smokava i or.

Author: Fetaxe Majind
Country: Rwanda
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 28 January 2006
Pages: 215
PDF File Size: 3.34 Mb
ePub File Size: 12.7 Mb
ISBN: 768-5-70399-308-7
Downloads: 95948
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shanris

Provinca je na zahodu mejila na Luzitanijo in na severovzhodu na Tarakonsko Hispanijo. Med njimi jih je bilo tudi nekaj, ki so nasprotovali da bi maslo zamenjali z olivnim oljem.

Po zatrtju upora Turdetanov se je leta pr. Na primer, v severni Italiji uporabljajo svinjsko mast in masloolivno olje pa za solatne prelive in kuhano zelenjavo. Iz Betike sta bila tudi Trajanprvi rimski rimski cesar, rojen izven Italije, [2] kuhinne njegov sorodnik in naslednik Hadrijanki je bil sicer rojen v Rimu.

  ICL8211 DATASHEET PDF

1 ZLATAN NADVORNIK HRVATSKA TRADICIONALNA JELA i PILA i

Imenski prostori Stran Pogovor. Med reorganizacijo cesarstva leta 27 pr.

Lyon Diet Heart Study [16] je izpostavila Kretsko prehrano, ob tem pa je vzpostavila strokovni pristop. New England Journal of Medicine 3: Prevent Cancer, Use Olive Oil. J Agric Food Chem. Betika je ostala v rimskih rokah vse do invazije Vandalov in Alanov leta Vandalom so sledili Vizigotiki so ustanovili bolj trajno Vizigotsko kraljestvo.

V Betiki je bil rojen rimski pisec Kolumela 4—70 n. Curr Atheroscler Rep 9 6: Hispania Baetica Betika rimska provinca 27 pr. A Taste of Thyme: Amfore iz Betike so odkrili po celem zahodnem delu Rimskega cesarstva.

Circulation 41 enckilopedija Suppl: A Cultural Historyp.

Mediteranska prehrana – Wikipedija, prosta enciklopedija

Betiki so vladali prokonzuliki so bili pred tem pretorji. Iz Wikipedije, proste enciklopedije. Pogled Preberi Uredi Uredi kodo Zgodovina.

Besedilo se sme prosto uporabljati v skladu z dovoljenjem Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3. Blumberg, Great Leaders, Great Tyrants? V drugih meeiteranske Wikimedijina zbirka. Beseda iri-berri ali ili-berri v baskovskem jeziku pomeni novo mesto. Tarakonsko Hispanijo, Betiko in Luzitanijo. Culinary Cultures of the Middle East. Arterioscler Thromb Vasc Biol.

Granado so Rimljani imenovali Eliberri, Illiberis in Illiber. In Defense of Food: Which Type Is Best?.

  DECRETO LEY ANTITRAMITES 2012 PDF

Imenski prostori Stran Pogovor. Kretska prehrana je podobna drugi tradicionalni mediteranski prehrani. BMJ Clinical research ed. American Journal of Clinical Nutrition 61 6: Iz Wikipedije, proste enciklopedije. Pogled Preberi Uredi Uredi kodo Zgodovina. Glavno mesto province je bila Corduba. Za podrobnosti glej Pogoje uporabe. Hispania Baeticaena od treh cesarskih rimskih provinc v Hispaniji na Iberskem polotoku. V poznem obdobju Rimske republike je bila tudi Hispanija, podobno kot Galijarazdeljena na Prednjo in Zadnjo Hispanijo.

Encikloperija drugih projektih Wikimedijina zbirka. Da bi bila oskrba rimskih legij po morskih poteh nemotena, je moralo Cesarstvo obvladovati obalo Luzitanije in severnih atlantskih obal Hispanije.

Med vladavino Mavrov je v 8.

Mediteranska prehrana

Njihove dnevne prehranjevalne navade in zdravje so stalno preverjali. Glede na raziskavo objavljeno v British Medical Journal, mediteranska prehrana zagotavlja trajno obvarovanje pred diabetesom tipa 2.

Besedilo se sme prosto uporabljati v skladu z dovoljenjem Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.