CALATORI STRAINI DESPRE TARILE ROMANE VOL 6 PDF

Vol. 4. Other Titles: Călători străini despre Țările Române în secolul al lea: Călători străini despre Țările Related Subjects:(6). Romania. Vol. 1. Bucharest: Editura Știinţifică, [Holban, Maria], ed. Călători străini despre Ţările Române [Foreign Travelers in the Romanian Lands]. Vol.6, Paul de . CALATORI STRAINI DESPRE TARILE ROMANE Sup lirnent I www. dacoromanica. ro 6 Traducerea a fost efectuata dupd editia lui Nicolae Iorga, Acte,s1.

Author: Kigagal Voodoogal
Country: Sao Tome and Principe
Language: English (Spanish)
Genre: Literature
Published (Last): 11 May 2005
Pages: 314
PDF File Size: 17.37 Mb
ePub File Size: 20.40 Mb
ISBN: 718-9-45093-354-2
Downloads: 82521
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Vujind

Reparatia cosurilor este prevazuta in Regulament ca fiind o obligatie a satelor. Aceste lucrari s-au limitat la crearea a douI grAdini publice, la secarea unei mla0ini, la punerea de tevi pentru fantfinile ce distribuie apa din Dambovita in capitald, la construirea unui chei la Braila 0 a unui pod pe Olt.

Dupa formulele de 9 Iosip sZontar, Obvseevalna shyba in atrile Austrtajakth Habsburianov v boju prou v 16 stolejtu Der Kundschafidienst und die Diplomatic der Osterretchischen Habsburger un Kampf gegen che Turken un 16, Jahrhundert Ljubljana,p. La sfarsit mi-a spus: Mid am ajuns la acest rau am gasit vadu atat de stricat incat nu am indraznit sa trecem cdrutele prin el si, deci, am apucat un alt drum pe langd Prut, pe care 1-am avut in calatoi nu departe de noi in dreapta si am innoptat tot acolo Fie din gelozie asupra lui Apollodor, fie de frica barbarilor, Hadrian 1-a distrus.

Fortat sa dea credit celor mai absurde acuzatii, era neatent, iar in loc sa reprime abuzurile, el cerea 0ergerea masurilor intelepte. Eu vreau sa o numesc ca polonii, in mijlocul carora am fost educat.

IV, ed M Holban, M. Stapanii s-au straduit cu mari fagaduieli sa trimita dupa el, dar nici unul nu s-a lasat induplecat, dtraini dintre ai nostri, nici dintre valahi. Conflictul izbucnise in anul 86 cand dacii si aliatii lor au atacat violent Moesia, ceea ce a dus la Impartirea provinciei In Moesia Inferior In a carui componenta.

Or, Minas din Tokat oferea o imaginea nefavorabild din perspectiva cenzurii! El a declarat, prin intermediul tribunalelor cd sotia p. Atunci s-a strecurat la mine Stamate, un tovards si slujitor grec al bogatului Vool Dar a5a 1-am pdzit, cd atunci cdnd s-au intors dupd el abia rn-au putut trezi.

  MAGIA POTAGIA JUAN TAMARIZ PDF

Călători străini,vol.sup.

Textul referitor la misiunea din Tara Romaneasca este in fapt un colofon pastrat intr-un manuscns de la manastirea Vatopedi mss. Dar, pe de alta parte, in nota care precede reeditarea traducerii romanesti din volumul de fatd, autorul, D1 Ovidiu Cristea, se vddeste sceptic in privinta veridicitatii altor arndnunte oferite de Filelfo. Spre deosebire de Moldova, Tara Romaneasca nu beneficiazd de o descnere atat de amanuntita.

Venind deci vamesul cu slujitorii sdi, s-a luat chiar de mine un domnisor grec 5i vroia sd-si batd joc.

Calaméo – Calatori straini,vol.5, sec. XIX

La 1 octombrie, dupd amiaza, in a a zi de luni dupd Paste, am pornit mai departe prin tufisuri, apoi peste un deal [acoperit] cu padure mare, uncle am si ramas peste noapte, langa o veche cismea care este zidita si are, nu departe, un podet de piatrd. Acesta insa a refuzat categoric intrarea in Ligti, pretextand ca tara sa era in plina epidemie de ciuma, dar nu a exclus tratativele cu sahul Persiei, unde a si trimis un ambasador in anul Cat despre suferintele taranului, ele erau in parte reale.

Astfel putem spune ca aspectul capitalei Moldovei se resimte dupa aceasta situatie politica, atat in aerul locuitorilor sal care este fin, vioi, intelectual! Doar asa se poate explica de ce in trimisul safavid Xwaje Mohammad s-a intalnit la Venetia cu doi reprezentanti oficiali Antonio Milledone si Domenico Vico in casa lui Vincenzo di Alessandri Nu sunt chemate in mijlocul noptii la slujba de sunetele clopotelor, ci de cel al toacei! Se afla in apropierea localitApi Prohod [n.

Este precursoare a Universitatii din Ia. Veniti, intrati in legea greaca Si Val voi da you d toate maririle”. Apreciez Dundrea ca find lad aici de jumdtate de mild, tot4 nu este curentul cel mai puternic. Gruneweg reda tichia purtata de turci.

Pentru mai multe detalii v Stefan Andreescu, Boiern, p. Lucrarile comitetelor pentru redactarea regulamentelor nici macar nu erau schitate in momentul sosirii sale in tad.

Manuscrisul lui Martin Gruneweg prezinta un deosebit interes pentru cei preocupati de etnografie, istoria arhitecturii, a comertului si stralni geografia istorica.

  PAULA ZUBIAUR PDF

Pe unii cu manile legate in dos. Dar Anglia 0 Franta sunt prezente. La inceputul anilor 50, cand englezul James Henry Skeene alAtorea prin tinuturile de granita dintre crestini si turci”, cum numeste el principatele romane, lucrurile nu vpl schimbasera. Ca sa-ti dau un exemplu: In rastimpul a efectuat, cu caravanele negustorilor armeni, sase calatorii in Imperiul otoman i una la Moscova.

Profesorul Serban Papacostea a oferit doug explicapi pentru aceasta situape cvasiexceptionala Una dintre ele blocarea gurilor Dundrii de ate Alexandru cel Bun nu cred cd poate fi retinuta atata timp cat strainu asemenea gest nu ar explica absenta navelor de comert de la Cetatea Alba. In exterior perehi de lemn erau unsi cu lut i apoi varuih.

Fa pe voie craiului, Boteaza-te in legea Grecului, Ca mieii tai sa nu fie Pradd sabiei caldului. In s-a mai construit o noua aripa, iar intre Inca o cladire 0 spiteria. Primind din partea lui Saint Marc Girardinm comunicarea unei scrisori detailate facuta de Adolphe Billecocq, agent 0 consul general al Frantei in principate, domnul Berger de Xivery nu a intarziat, in admiralia 0 marea recuno0inta a tarilor romane, sa vvol obiectelor descrierea 0iintifica pe care o reproducem aici: Trebuie sa aflam intrebuintarea acestor cqlatori.

I i la maison de correction. Copyright 0 Editura Academiei Rom Eine, Pentru a prelungi iluzia cabinetului imperial, pentru a fi perceput ca un om superior, care are propriile idei in a conduce tam, Bibescu a creat atunci al treilea partid, partidul romanilor tineri [.

Iar toate celelalte carute plecaserd mai departe stdpanii, la randul lor, apucaserd de la Iasi un alt drum spre Hotin. La 24 septembrie inainte de amiazd am ajuns la Prut in fata satului Tutora, unde este in permanentd un vad. Pentru atitudinea lui Filelfo fata de turci, v.